sobota 14. června 2014

Úvod

Zdravím!

Na tenhle úvodní článek k nové povídce jsem musel chytit slinu a zároveň jsem se zařekl, že vám jej sem hodím s menším předstihem před samotnou povídkou, abych vás s protředím této FF seznámil. Ti, kteří tento seriál znají, ať radši tuto moji snahu o shrnutí přeskočí. Snažil jsem se sice vyvarovat větších spoilerů pro ty, kteří seriál sledují v češtině, ale i tak je další čtení na vlastní nebezpečí. S vyplazeným jazykem



Seriál Person of Interest (v češtině Lovci zločinců) již pomalu končí svoji třetí sezonu a fanoušci jako já se mohou těšit na jeho čtvrtou sérii S vyplazeným jazykem.

A o čem to jako je? Děj je krapet složitější, proto bych doporučil se po mém rychlokurzu podívat na nějaké další informace. Ale k věci. Harold Finch, velice tajemný a uzavřený miliardář sestaví pro vládu Spojených Států amerických Stroj.Umělou inteligenci, která využívá kamer, internetu, satelitů a dalších moderních udělátek, aby sledovala celou zemi. Sbírá a vyhodnocuje údaje, které posílá vládě. Tyto údaje (čísla sociálního zabezpečení) se týkají budoucích teroristických činů, které tímto mohou být zastaveny ještě než dojde k lidských ztrátám. Jenže Stroj nevidí jen tyto důležitá čísla ale i čísla nedůležitá. Dokáže předvídat na základě pozorování i to, když je ohrožen obyčený člověk. A právě tato nedůležitá čísla se Harold Finch rozhodl zachránit.

Vláda totiž shrábla Stroj a zabila Finchova přítele, který mu Stroj pomohl sestrojit (o Finchovi nikdo nic nevěděl). A tak Harold, který sám Stroj naprogramoval tak, aby lidi třídil do kategorie důležitý/nedůležitý, otočil. Jenže sám tuto práci dělat nemohl, sehnal si proto do dvojice Johna Reese. Bývalého agenta CIA, kterého se sama agentura rozhodla zabít. Neuspěla, ale John i tak přišel o vše, na čem mu v životě záleželo. Jeho bývalou přítelkyni, které dal radši sbohem, aby mohla žít s někým lepším, než byl on sám, totiž zabil její vlastní manžel.

Harold dal tedy Johnovi to, co ve svém životě postrádal. Poslání. Pomáhat lidem, jejichž číslo jim Stroj pošle a zároveň zabránit tomu, aby budoucí pachatelé svůj čin dokonali. U poskytnutého čísla totiž neví, jestli se jedná o budoucí oběť či pachatele.

Harold si samozřejmě své soukromí brání zuby nehty a nedovolí nikomu, aby o něm cokoliv věděl. Což platilo i pro Johna, který byl samozřejmě na svého zaměstnavatele zvědavý a chtěl o něm vědět něco víc, protože sám Harold věděl o Johnovi vše.

Postupem času si ale určili jisté hranice a z kolegů se stali přátelé. John nakonec o Haroldovi zjistí více, než by se kdokoliv z nich na počátku jejich vztahu vůbec nadál. John tak zjistil více o Stroji, o Haroldově snoubence, která ho má za mrtvého, i o tom, že se jejich osudy propletli již v minulosti. John je též ochoten nejen za každé číslo, ale hlavně za Harolda položit svůj život. Kdykoliv hrozí nebezpečí jeho šéfovi, okamžitě přetrhává jakýkoliv kontakt (s Haroldem jsou totiž ve stálém spojení přes mobil) a jede na vlastní pěst, s čímž samozřejmě Harold nesouhlasí a Johnovi též kdykoliv pomůže.

Tady ukázka toho, jak hodně se Finch o svého partnera bojí.




Postupem času se k nim přidá detektiv Carterová, policistka, která se původně Johna snažila chytit, a detektiv Fusco, toho si naopak John zavázal jakožto zkorumpovaného policistu, který mu dodával potřebné informace, a jak se později ukáže, není to ten pravý záporák.




Jejich skupinku pak doplní ještě belgický malinois - Méďa a bývalá agentka, která pracovala pro vládu na zneškodňování důležitých čísel, dokud se vláda nerozhodla odstranit také ji. Slečna Shawová narozdíl od Reese nejdříve střílí, poté zase střílí a pak místo, aby se zeptala, tak se jde najíst. Mrkající

Anglických FF na tenhle famozní seriál je velké množství, proto mě opět mrzí, že jsem v čestině nic neobjevil, proto kdybyste o něčem věděli, prosím, dejte mi vědět!

Teď ještě nějakou tu ukázku, z pestré palety videí, mezi kterými se jen těžko vybírá Úžasný.

John se nám představuje Mrkající



A teď Harold




A teď spolu. Ta chemie mezi nimi prostě je Mrkající.






/////I. DÍL////
 
Komentáře z Blogu.cz:
 
 
 
1 KATKA KATKA | 21. dubna 2014 v 7:58 | Reagovat
Takže u mě to vypadá na lásku na první pohled ,  Harold a John moc se na ně těším mňam :-D  :-D
2 Lex-san Lex-san | Web | 21. dubna 2014 v 10:14 | Reagovat
[1]: Tak to mě ze srdce těší :-D. nenapsat na ně povídku by byl skoro až hřích ;-).
 

Žádné komentáře:

Okomentovat