sobota 14. června 2014

/////IX. DÍL////

Zdravím!

Nejdřív musím trochu vyventilovat pocity z posledního dílu třetí sezony Person of Interest. Věděl jsem, že to bude síla, ale to co scénáristi předvedli mi vyrazilo dech! Překvapený Jen jsem si pořád říkal - To nám nemůžou udělat! Ještě štestí, že je potvzená další série, protože takhle zakončenej příběh by sice byla vážně pecka, Překvapený ale člověk pořád chce nějaký ten příběh s dobrým koncem. Buď jak buď, ten konec mě vážně dostal, takže jsem místo čtení knížky na zkoušku začal psát novou povídku (a je mi úplně jasný, že teď se vyrojí hafo fanfikcí, už se na ně těším Úžasný), která už má kolem 1800 slov a jedu dál.

To jen tak na okraj a teď k aktuálnímu střípku.
Když jsem ho psal, tak jsem si k němu pustil díl, od kterého se dnešní střípek odráží. Neříkám, že to bez něj nepochopíte, ale pokud by se našel zájemce, tak vám sem hodím odkaz. Koukněte a pak napište komentář, protože já jsem toho názoru (a spousta ostatních autorů FF se mnou souhlasí), že je to díl na náznaky velice bohatý Úžasný.

Pro ilustraci těm, kterým se nebude chtít celý díl stahovat, sem přidávám jen menší ukázku toho, s jakým číslem (a to doslova) se museli John s Haroldem vypořádat Úžasný.





Finch opravdu s velkým uspokojením rozšlápnul hodinky, které dal Logan Pierce Johnovi. Sice operoval s faktem, že uvnitř bylo GPS zařízení, ale kdyby tam s ním nebyl Mr. Reese, tak ty hodinky rozšlape na prach.

Co má co dávat nějaký floutek dárky Mr. Reesovi!


Už od začátku neměl Harold geniálního miliardáře rád. Začalo to tím, že musel přiznat, že Pierce zdokonalil jeho nápad se sociální sítí. Finch se nikdy nepovažoval za pyšného člověka, ale obdiv pohladí po duši každého. A uznání od Mr. Reese hřálo vždy Harolda dvojnásob. A to teď musel přenechat Loganu Pierceovi.

Další kapkou do poháru nevraživosti byl fakt, že se kvůli Piercovi Mr. Reese oblékl jinak. Lépe než když pracoval s obvyklým číslem a též lépe, když trávil svůj čas s Haroldem. Byla to hloupost a Finch to věděl, ale nemohl si prostě pomoct. Trochu mu sice náladu zvedla Johnova narážka na jeho majetek. (Ne, opravdu si tady neporovnáváme délku ehm, tedy výši majetku). Ale jemný úsměv mu na tváři nevydržel dlouho. Když totiž Logan Pierce zahlédl Mr. Reese, tak aby utnul jeho zájem o svoji osobu hned v zárodku, tak si zahrál jen na obyčejného správce majetku. Pierce okamžitě ztratil zájem a vycouval a Finch se musel držet, aby nespokojeně nesyknul.

Cožpak stačí jedna věta, aby člověk ztratil zájem o někoho jako je Mr. Reese?

Záležitost s čistírnou byla pak jen ukázka toho, jak na sebe Pierce rád strhává pozornost. Procházet se jen ve spodním prádle a kabátě po Manhattanu jen proto, že má svůj jediný oblek v čistírně, bylo na Finche příliš excentrické. To že má člověk peníze a rád se jimi chlubí (což už samo o sobě Harolda nijak neoslňovalo), tak to neznamenalo, že si může dělat, co chce.

Při jednání s klienty Pierce nejen že jednal neprofesionálně, ale přímo ignoroval jakékoliv slušné chování.

Po jeho záchraně z neovladatelného vozu, které dálkově, s pomocí Mr. Reese, Harold odblokoval, se John rozhodl pro jinou taktiku k ochraně jejich excentrického milionáře. Zvolil přímý kontakt s tím, že na jejich číslo bude osmačtyřicet hodin dohlížet jako jeho osobní ochranka.

Bylo to to nejlepší řešení, které v nastalé situaci přicházelo v úvahu, ale nutilo Harolda v duchu skřípat zuby. Každé poplácání po zádech, každý dotyk Harolda vytáčel. Logan si samozřejmě užíval přítomnost tajemného muže po svém boku a Harold nemohl dělat nic jiného, než je poslouchat.

Když se Mr. Reesovi podařilo zachránit Pierce tím, že dokázal pohotově zareagovat na jeho alergickou reakci na naproxin ve skotské, tak si s ním dal Harold schůzku, aby se s Johnem dohodli na dalším postupu.
Nepočítali ovšem se zvědavostí dotyčného milionáře, který je vyhmátnul. Okamžitě se zajímal o každého zvlášť. John se automaticky postavil před Harolda, aby ho chránil před potenciální hrozbou. Sám Finch měl ale sto chutí se postavit před Mr. Reese. Být tím, kdo stojí mezi ním a Loganem Piercem, a dát jasně najevo, že John je jeho!

I přes nečekanou zajížďku přes Moskvu se jim nakonec otravného miliardáře podařilo zachránit. Bohužel i přes fakt, že se ho nezávisle na sobě pokusili zabít dva jeho nejbližší přátelé, se Logan Pierce ani trochu nezměnil. Pořád byl až moc zvědavý a pořád měl podle Harolda až moc velký zájem o Johna.
Dárku - jeho hodinek - se sice okamžitě zbavil, ale nepříjemného pocitu z toho, že si Johna nároku někdo jiný, už ne.


Když pak společně s Méďou vyrazili do parku, aby mu našli kamaráda na hraní a zbavili ho tak jeho smutku, tak Harolda za jeho nápad John pochválil. Byla to maličkost, přesto tichého miliardáře pohladila po duši. Nenápadně se podíval na svého mlčenlivého společníka, který si chvíli pohody, nerušenou žádnými čísly, užíval a smutně se usmál. Mělo by mu stačit přátelství, které mu Mr. Reese tak ochotně nabízel, a ve víc ani nedoufat. Jenže jeho srdce bylo přeci jen jiného názoru... A taktéž Stroj.



 Komentáře z Blogu.cz:


1 KATKA KATKA | 15. května 2014 v 14:35 | Reagovat
vou jako první mě napadlo že Finch byl v minulém životě hodinář :-D , prostě souhlasím z Finchem ten milionář není ani kapku sympatický spíše vlezlý a škoda jen že moje angličtina není na takové úrovní aby jsem zvládla překlad filmu :-(  :-D
2 Lex-san Lex-san | Web | 15. května 2014 v 18:35 | Reagovat
[1]: Jj, konkurence se musí odstranit co možná nejdříve :-D. Jinak jsou k seriálu samozřejmě české titulky. V odkaze je o nich zmínka.
Díky za kometář ;-).

Žádné komentáře:

Okomentovat